Skip to content

Per Nørgård

Foto: Lars Skaaning.

Hædersprismodtager 1969 og 2001
Per Nørgård
Komponist

Links

Per Nørgård betragtes som en af de mest betydningsfulde skikkelser inden for moderne klassisk musik og er kendt for sin dybt originale og eksperimenterende tilgang til komposition.

Per Nørgård blev som 17-årig taget under vingerne af tidens vigtigste danske komponist, Vagn Holmboe og både Holmboes, Jean Sibelius og Carl Nielsens nordiske stilarter har inspireret ham og hans musik – men i det store billede er Nørgård kendetegnet ved at være helt hans egen og som en komponist med et særligt kreativt talent.

En af Nørgårds mest kendte bidrag til musikhistorien er hans arbejde med “uendelighedsrækken” et kompositionssystem, han selv udviklede i 1960’erne. Denne række er et musikalsk tema, der kan gentages i det uendelige, og det har dannet grundlag for mange af hans senere kompositioner.

Per Nørgård har komponeret et omfattende repertoire, der omfatter operaer, strygekvartetter, klaverværker, solokoncerter og symfonier – ca. 400 værker i forskellige genrer. Hans værker er kendt for deres originalitet, kompleksitet og dybde, der sprænger rammerne for klassisk musik.

Derudover har Nørgård været en meget generøs lærer og inspirator for flere generationer af komponister og musikere i det danske musikliv.

 

Videoportræt

Eksempler på værker

Back To Top